Recept voor een overheerlijke Salade Niçoise

 • Recept voor een overheerlijke Salade Niçoise

  Weet je dat dierlijke en plantaardige cellen na water voor het grootste deel uit eiwitten bestaan? Superbelangrijk dus om de juiste eiwitten tot je te nemen. Vandaag vertel ik er meer over en deel ik meteen het recept voor Salade Niçoise!

  Eiwitten in het lichaam

  Ons lichaam is voor 70% opgebouwd uit eiwitten. Deze komen voor in structuren van botten, nagels, haren, het bloed, bindweefsel, pezen, spieren, organen, hormonen en enzymen. Aminozuren zijn in stukjes geknipte eiwitten in de vorm dat het lichaam ze beter kan verwerken.

  Als we eiwitten eten, betekent dit niet automatisch dat ze ook volledig kunnen worden gebruikt in het lichaam. We noemen dit biologische waarde. Bij vlees en vis is de biologische waarde 70%: oftewel door 100 gram te eten zetten we 70 gram om in bruikbare aminozuren. Een ei heeft overigens wél een biologische waarde van bijna 100%. Door bepaalde voedingsmiddelen te combineren, worden deze waardevoller. Een voorbeeld van zo’n mooie voedselcombinatie is peulvruchten met granen zoals erwtensoep met roggebrood of een rijstwafel met pindakaas.

  Voldoende eiwitten eten geeft helaas geen garantie voor voldoende bruikbare aminozuren. Er kan een probleem zijn in de vertering en opname. Dit zou je kunnen merken aan oedeemvorming, weinig energie en een verzwakt immuunsysteem. Een methode om voor betere opname te zorgen is door het beperken van de inname van de koolhydraten. Zie ook dit blog voor meer informatie.

  Sporten en eiwitten

  Eiwitten zijn de bouwstenen van de spieren, het is dus van groot belang voldoende tot je te nemen om spieren op te kunnen bouwen. Behalve voor de groei zijn eiwitten ook nodig voor het herstel van de spieren. Heel belangrijk dus om spierafbraak tegen te gaan! Eiwitten komen voor in bijvoorbeeld vis, vlees, eieren, zuivel, paddenstoelen, peulvruchten en noten.

   

  Een mooi voorbeeld van een eiwitrijk gerecht voor de zomer is een Salade Niçoise. Dit bevat zowel peulvruchten, als eieren en vis. Het heerlijke recept hiervoor vind je hieronder:

  Recept voor salade nicoise

  Maaltijdsalade voor lunch of diner. Voldoende voor twee porties.

  Wat heb je nodig?

  • 1 blik tonijn à 160 gram
  • 2 eieren
  • 250 gram sperziebonen
  • 125 g cherrytomaten
  • rode ui
  • ansjovisfilet
  • zwarte olijven

  Dressing:

  • 75 ml olijfolie
  • 25 ml azijn
  • 1 teentje knoflook (gehakt)
  • sap van een ½ limoen
  • zwarte peper

  Hoe maak je het?

  Kook de sperziebonen in water in ongeveer 8 minuten beetgaar. Spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken. Kook vervolgens de eieren hard en snijd ze in parten. Was en halveer de tomaten. Snijd de ui. Laat de tonijn uitlekken en verdeel in stukken. Meng alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar. Verdeel de sperziebonen over twee borden en beleg naar wens met ei, ui, tomaten, tonijn, ansjovis en olijven. Giet de dressing er overheen. Eet smakelijk!

  Recept salade veel eiwitten | personalprof.nl

  Leave a comment

  Required fields are marked *

0
Connecting
Please wait...
Stuur een bericht

Op dit moment is er geen medewerker online, laat je bericht achter.

Je naam
* E-mail
* Wat is uw vraag?
Inloggen

Heeft u vragen? Stel uw vraag online aan ons!

Je naam
* E-mail
* Wat is uw vraag?
Chat is online!
Feedback

Help us help you better! Feel free to leave us any additional feedback.

Is uw vraag beantwoord?
PersonalProf

PersonalProf